Tuesday, May 19, 2009

Cabaran Dalam MLM

Sepanjang menjalankan perniagaan Alpha Lipid ini, saya boleh merumuskan ada 4 perkara yang menjadi halangan untuk kita berjaya.

1. Diri Sendiri
2. Pasangan
3. Kawan/Saudara Mara
4. Masa

Diri Sendiri
Salah satu cabaran dalam MLM ini adalah diri sendiri. Anda kurang percaya kepada diri sendiri bukan?Kenapa?Antara sebabnya ialah anda merasakan MLM ini memerlukan kebolehan untuk bercakap, berkawan dan mencari prospek. Anda tidak yakin untuk bertemu dengan mereka ini. Anda was-was dengan kejayaan yang bakal anda perolehi. Diri anda sendiri adalah musuh pertama yang perlu anda tewaskan.

Pasangan
Saya bersyukur kerana isteri saya amat memahami keadaan saya yang kadangkala jarang berada di rumah. Sebenarnya pasangan anda memainkan peranan yang penting dalam anda menjalankan MLM ini. Mereka menjadi tulang belakang anda. Kepada pasangan, janganlah mudah marah sekiranya suami/isteri lewat pulang. Atau mudah menuduh pasangan main kayu tiga. Fahamilah bahawa kesusahan ini cuma sementara. Dan anda pula jangan lah mengambil kesempatan di atas kebaikan pasangan. Berusahalah bersama-sama kerana tujuan anda ingin mencari pendapatan sampingan ini adalah untuk keluarga juga.

Kawan/Saudara Mara
Siapa yang tak pernah diketawakan oleh kawan-kawan atau saudara mara? Mereka mencemuh malah merendah-rendahkan semangat kita kononnya ingin menjadi kaya. Pedulikan kata-kata mereka kerana kalau anda dengar kata-kata atau nasihat mereka, anda pun akan jadi seperti mereka..tiada duit..Semasa anda susah memanglah anda dicemuh, ditertawa. Tapi lihatlah bila anda sudah mampu memakai BMW 5 series, baru terbeliak biji mata. Pepatah Melayu ada mengatakan, Hina besi kerana karat, hina manusia kerana melarat. Anda buat sahaja kerja anda, sabar dan hasilnya anda akan dapat juga.

Masa
Anda ada masalah dengan masa pembahagian masa. Sebenarnya dalam MLM ini tidak memerlukan masa berjam-jam. Kita semua dianugerahkan oleh Allah 24 jam sehari. 8 jam bekerja, 8 jam tidur dan 8 jam berehat/santai. Anda cuma perlu korbankan sedikit masa rehat anda yang 8 jam itu. Peruntukan lebih kurang 3 jam bagi menjalankan perniagaan MLM ini. Memanglah anda terasa waktu rehat anda terganggu..Tapi bukankah kita kena "bersakit-sakit dahulu, bersenang-senang kemudian". Selama ini anda sudah terlalu banyak berehat sehingga kewangan anda mula goyah. Tidak apa, anda masih lagi berpeluang membaikinya.

Itulah sedikit sebanyak yang dapat kita kongsikan. Saya teringat kata-kata Sheikh Saidey, jutawan insuran dari Kuantan..RAMAI YANG GAGAL BUKAN DISEBABKAN TAK BOLEH BUAT, TAPI BERHENTI BUAT. KITA KALAH DISEBABKAN AWAL-AWAL LAGI KITA MENGAKU KALAH..

Renung-renungkan...

No comments:

Post a Comment